čtvrtek 5. února 2015

Pyramida suplementů - Jaké koupit do začátku? I. díl


...pokud se již nějaký ten čas ve světě fitness pohybujete, určitě Vám neunikla všudypřítomná reklamní masáž k podpoře prodeje různých doplňků výživy. Je jich tolik druhů a tolik výrobců, že ani zainteresovaná osoba není schopná reálně vstřebávat nové firmy a výrobky na trhu, natož je stíhat testovat jak v praxi, tak laboratorně. Existuje proto jen malá skupina výrobků, kde si můžete být relativně jisti jejich funkčností  




Pyramida suplementů - Jaké koupit do začátku? Díl první




Jsou doplňky výživy opravdu tak účinné, jak se píše v jejich propagačních materiálech?


Všeobecně se na kategorii doplňků výživy nevztahuje žádný zákon ani vyhláška, která by nutila výrobce k prokázání deklarovaných účinků. Výrobky tak jen nesmí porušovat hygienické normy, musí být zdravotně nezávadné a neměly by porušovat zákon o klamavé reklamě.

Díky poslednímu nařízení se reklamní oddělení firem naučila používat větné fráze jako: "Může napomoci...", "Slouží jako podpora k normální funkci..." a podobné typy nenapadnutelných slovních spojení, které sice na první pohled působí nenápadně, ale při hlubším rozboru jejich smyslu zjistíme, že nezaručují vlastně nic vůbec nic.

A to za někdy docela velké peníze...




Takže nemá smysl kupovat žádné?


To určitě ne. Nemůžeme házet všechny výrobky do jednoho pytle. 

Existují kategorie, kde riziko že koupíme nefunkční zmetek je přeci jen nižší.
Do nich spadají především léty prověřené instantní proteinové nápoje, BCAA, "meal replacement" produkty, vitamíny, minerály, různé druhy olejů ( MCT, omega 3 6... ) a také kreatin.
Jejich užívání má vědecky podložený důvod a odlišnosti jsou spíše v kvalitě vstupních surovin a v metodách zpracování.

Kde nastává vyšší riziko koupě "zázračného prášku", který se minul účinností, je u výrobků typu anabolizérů, mind stimulation, výtažků z bylin, NO produktů, takzvaných "nakopávačů" a jim podobných.

U těchto produktů ( ačkoliv mohou obsahovat všechny látky deklarované na obalu ) není jistota že fungují,
a tak je jejich koupě ve znamení zvýšeného rizika vyhozených peněz. Častokrát jsou také výrobci nuceni ( vzhledem k hygienickým nařízením, možným vedlejším účinkům a jako prevenci předávkování ) udávat nižší hodnoty dávek, než jsou ve skutečnosti potřeba pro kýžený efekt.




S jakými doplňky tedy začít? Na co si dát pozor?


Při úplných začátcích není potřeba suplementace žádné ( nebo jen ve speciálních případech, např. při důvodném podezření na nedostatek některého z minerálů atd ). Raději ušetřené peníze věnujme do vzdělaného trenéra, kvalitního jídla a permanentky.

Časem, jak stoupá náročnost cvičení, je vhodné začít tělu dodávat vitamíny a minerály navíc. Základem je ale vždy kvalitní strava.

Jako první a tedy základní doplněk doporučuji multivitamín a multiminerál. Na jednotlivé produkty a jejich kvalitu se podíváme blíž v některém z mých dalších článků. Zde si jen dovolím dodat, že vhodným multivitamínem a multiminerálem je takový, který je výrobcem nastaven k užívání vícekrát denně  ( 3x a více ), a to z prostého důvodu, že tělo jednu velkou megavárku vitamínů prostě naráz nevstřebá.

Dále by měl být balen ve formě kapslí ( tablety obsahují mnoho pojiv a při jejich lisování může dojít k znehodnocení jednotlivých složek ). Měl obsahovat dostatečně velké dávky vitamínů skupiny B ( aktivně sportující mají několikanásobně vyšší spotřebu než běžná populace ), vitamínu C, vitamínu E, zinku, hořčíku, vápníku a chromu.

Co dál? 


Další na řadě by mohl být nějaký instantní protein ( nejpoužívanější syrovátkový ), který nám pomůže se zvýšeným denním příjmem bílkovin. Jeho druh a složení se liší v závislosti na tom, v jaké situaci ho budeme chtít použít a kolika financemi disponujeme.

Obecně, pokud bude sloužit jen k doplnění potřebného množství proteinů během dne, můžeme volit levnější koncentráty. V případě zařazení proteinu jako potréninkového nápoje ( nebo v jakékoliv situaci, kdy potřebujeme aminokyseliny co nejrychleji dostat do krevního oběhu ) je vhodné vybírat rychleji vstřebatelné, ideálně už naštěpený hydrolyzát.

Mimo proteiny, jejichž výchozí surovinou je syrovátka existují i další, vyráběné například ze sušených vajec, tvarohu, sóji nebo třeba i z luštěnin, určené pro vegany. Jejich detailnější rozbor by vydal na dalších deset článků, kterých se ale určitě časem dočkáte.




Proč zrovna syrovátku?


Zaměříme-li se na syrovátkové proteiny, jejich největší výhodou je rychlá stravitelnost, dobrá chuť, relativně dobrý poměr v zastoupení esenciálních aminokyselin a taky cena. Díky jejich vlastnostem se hodí především ráno před snídaní nebo v čase okolo tréninku, kdy využijeme jeho rychlou stravitelnost. Může taky fungovat jako potréninkový nápoj ( i když názory na jeho supementaci po zátěži se liší ), rychlá svačina s vysokým obsahem proteinů či první fáze snídaně.

Hlídat bychom měli především procentuální obsah bílkovin ve 100 g prášku ( Whey 80, 75, 60, 90... ), metodu zpracování ( kvalitnější izolát, levnější koncentráty, nejdražší a nejrychleji vstřebatelné hydrolyzáty ), čistotu složení a množství sladidel, chuť a nakonec samozřejmě i cenu.

Doporučuji vybírat proteiny renomovaných značek vyrábějících v EU, kde jsou kladeny na výrobce mnohem vyšší nároky, než tomu bývá třeba v USA.



Aniž bych se snažil o nějakou reklamu, osobně můžu doporučit proteiny od firmy SMARTLABS .

Nedráždí naše monitory nějakou vlezlou, agresivní reklamou a množstvím poblikávajících bannerů, a v jejich nabídce jsem našel zatím vše, co je k tréninku potřeba. Bez přehnaných slibů, bez nasypaných svalovců na obale a za dobrou cenu.






Lev

Žádné komentáře:

Okomentovat