úterý 10. února 2015

Recenze: SMARTLABS CFM 100% Whey Protein


Pokud jste četli některý z mých předchozích článků pozorně, tak jste mohli zaregistrovat, že jsem v nich sliboval vlastní testy a recenze různých doplňků, které sám užívám, nebo se mi nějakou cestou dostaly pod ruku.

A vioila! První kus je tady, a to ne jen tak ledajaký.

Včerejším dnem mi totiž domů dorazil tříkilový černý plastový kyblík plný syrovátkového proteinu, konkrétně směsi izolátu a koncentrátu v banánové příchuti od firmy Smartlabs. Nebudu tady hrát divadlo, jak jsem ji "čerstvě" a náhodou objevil, jelikož jejich doplňky střídavě užívám od začátků mého koketování s činkami.



Cestu od té doby urazili opravdu zdárnou. Formát černých kyblíků si ponechali, ale při vzpomínce na původní, ne moc profesionálně vyhlížející etikety se musím trochu zasmát.
Co se týče designové stránky jsem tak zaznamenal velký posun. Na jejich etikety je radost pohledět a první dojem na náhodného zákazníka dělají mnohem lepší.

Vznik firmy Smartlabs se datuje do roku 2006, a podle toho, co píší na svých stránkách se snaží prodávat produkty především funkční, kvalitní a cenově dostupné. Hlavně s prvním bodem můžu už z prvního pohledu souhlasit, jelikož portfolio jejich nabídky tvoří ortodoxní proteiny, gainery, BCAA, kreatin a od roku 2014 nově stimulant Triade, což v porovnání s jinými výrobci není mnoho. Na druhou stranu, dejme ruku na srdce a řekněme, kolik těch zázračných anabolizérů potřebujeme? Snad jediné, co mi v nabídce ještě do kompletnosti chybí je nějaký pořádný multivitamín.


Ale zpět k našemu testovanému proteinu...


Ihned po prvotním ohledání jsem se dal do rozbalování a byl příjemně překvapen pěknou vůní a především dobrou náhodičkou! - odměrka ležela přímo nahoře! Ano, je to tak. Odpadlo mi tak otravné pátrání v útrobách lepivého prášku.
U něj se i zastavíme. Za pomoci odměrky jako bagru a trochu třepání jsem se snažil cíleně najít nějaké hrudky nebo větší kusy špatně promíchané směsi. Nenarazil jsem na nic, takže plus bod :-)

Celé balení pojme tři kilogramy proteinu, což s výrobcem udanou dávkou 35 g dělá skoro 86 dávek. Tím se potvrdilo i další tvrzení firmy, že jsou cenově dostupní. Přepočítáme-li totiž cenu za dávku a srovnáme s jinými výrobci, vychází Smartlabs z boje jen s minimální konkurencí.

V případě, že tak velkou várku nevyužijete je na výběr i menší velikost 908 g





Nejvyšší čas na ochutnávku. 


Výrobce doporučuje dávku ředit ve dvou až třech deci vody nebo odtučněného mléka. Použil jsem tedy obligátně vodu a vše rozmíchal v klasickém shakeru ( bez vnitřní mřížky ).

Z hlediska rozpustnosti nemám výtek, protein byl během pár vteřin protřepání připravený k pití. Barva vytvořená přírodním beta karotenem je lehce nažloutlá, jak by člověk u banánu očekával.

Pěnivost téměř nulová. Samozřejmě, chvilku po protřepání nějaká zůstává, ale brzy slehne. Toto může být pro někoho nevýhodou, zvlášť pokud preferuje proteinové koktejly v podobě hustých krémových lahůdek. Já osobně raději, když prášek nepění a nelepí se na stěny shakeru. Nízká pěnivost taky signalizuje menší množství různých aditiv.

Chuť testovaného banánu by se dala popsat jako mírně sladká a ne tolik výrazná. V kontrastu se silnou vůní chutná protein lehce krémově a není přeslazený. Jako ve výše zmíněném případě rozpustnosti, může být i tento atribut pro někoho nevýhodou a protein mu bude připadat mdlý. Možná, že v odstředěném mléce bude chuť ještě trochu výraznější a plnější.


Shrnuto, sečteno, podtrženo...


Zařadil bych Smartlabs CFM 100% do vyššího nadprůměru produktů, které můžeme na trhu dostat a nebál se jej doporučit všem, kteří výhody instantního syrovátkového proteinu využijí. Bez přehnaných tvrzení zde máme kvalitní směs izolátu a koncentrátu, decentně slazeného sukralózou ( kterou je možné i péct a vařit, jelikož je za vyšších teplot stabilní ), s přírodními barvivy ( beta karoten, ekvádorské kakao z nepražených bobů ) a bez zbytečných dalších přídavných látek, díky kterým může lehce trpět na chuti, či hustotě. Kdo však stojí o kvalitu bez zbytečného chemického balastu tu má celkem jasno.
Poměr cena / výkon je skvělý a ačkoliv je firma pro některé ještě neznámá, nemusíme se bát ani o kvalitu, která byla nedávno v několika rozborech potvrzena.





Výhody ( + )

- poměr cena výkon
- kvalita
- praktické balení
- bez zbytečných aditiv
- vhodný i pro tepelnou úpravu


Nevýhody ( - )

- méně sladký
- pro někoho nevýrazná chuť







Žádné komentáře:

Okomentovat