úterý 27. ledna 2015

Zinek. Jeho význam, účinky a dávkování


...je těžké různé typy minerálů vyzdvihovat nad druhé, jelikož každý hraje v našem organismu při různých procesech svoji nezastupitelnou roli. Pokud bychom však určitý žebříček sestavili, na jednom z předních míst by figuroval právě zinek...




Základní informace: 


Zinek je jedním z kovových prvků a vyskytuje se po celém světě. Pro zajímavost, například tělo dospělého člověka ho obsahuje okolo 2 gramů. 

Ve stopovém množství ho můžeme nalézt především v hovězím a vepřovém mase, játrech a vejcích. Hojně obsažen je ale i v rostlinné potravě, v ovesných vločkách, mandlích, fazolích a hrachu.


Za co všechno je teda zodpovědný?


Zinek má v našem organizmu mnoho prospěšných funkcí. Tvoří komplex s inzulínem a podílí se tak na jeho tvorbě, pomáhá udržovat v normě hladinu vitamínu A, je součástí metabolismu bílkovin, zlepšuje kvalitu kůže i vlasů. Byly zaznamenány úspěchy obzvláště při léčbě akné, aftů a ekzémů. Podporuje i mužskou potenci a zlepšuje výkonnost některých hormonů.


Jak se projevuje předávkování nebo nedostatek?


Nedostatek se projevuje především pomalým hojením ran, oslabenou obranyschopností a zhoršenou pamětí. V těžších případech úbytkem na váze a poruchami smyslů.
.
Předávkování z běžné stravy není možné. Jeho nadužívání ve formě tablet nebo kapslí (dávky nad 150 mg denně) může dlouhodobě vést k zhoršení vstřebání mědi, chudokrevnosti, nepříjemné kovové pachuti v ústech, průjmům a nevolnosti. 


Jaké zvolit dávkování?


Denní potřeba pro dospělého člověka je u nás stanovena vyhláškou, a to 10 mg/den, s maximální hranicí 25 mg/den.

U aktivně sportujícího jedince s vyšším příjmem bílkovin bude ale dávkování mnohem vyšší, až 70 mg.

Kvalitní stravou jsme schopni jeho potřebu zajistit z 50-80%. Zbývající část je vhodné pokrýt pomocí některého z doplňků výživy, ve kterém je zinek obsažen.

Na závěr nezbývá než dodat, že v případě suplementace se vyplatí dávku zinku rozdělit do několika menších během dne a užívat je společně s jídlem. Jen tak má zinek možnost se dobře v organismu využít.

2 komentáře:

  1. Zinek jsem brala, abych zvýšila kvalitu vlasů :) Nicméně zastávám názor, že všechny tyhle ,,tabletky" a vitamíny v krabičce jsou k ničemu, pokud se člověk správně nestravuje. Proto se snažím hledět na to, abych tělu dodávala vše potřebné a v případě nouze ho tímhle jen podpořím :) Fajn článek.

    OdpovědětVymazat
  2. Hehe, je to tak. Nejlepší je samozřejmě pokrýt ho ze stravy a až potom přemýšlet o nějaké suplementaci. Proto se taky píše "neslouží jako náhrada pestré stravy". Význam to ale má, hlavně u chlapů co mají vysoký příjem bílkovin

    OdpovědětVymazat