středa 4. února 2015

Snídaně 1. díl - Proteinová ovesno-perníková placka


Nudí vás už ty stejné snídaně každý den? 

Pojďte zkusit takové, které se vám přejí až za trojnásobně delší dobu

Nedávno jsem si oblíbil tento recept...




Proteinová, ovesno-perníková placka


Budeme potřebovat:


- 2 ks celých vajec
- 3 bílky
- odměrku proteinu ( banán, čokoláda, vanilka, cookies, kokos... )
- 100 g jemně mletých vloček  
- perníkové koření ( neslazené )
- stévii

K dochucení: marmeláda, nutella, strouhaná tmavá čokoláda

Postup přípravy:

Všechny ingredience smícháme v jednolitou tekutou hmotu a vylijeme na rozehřátou pánev ( na moji keramické není potřeba ani olej ), dáme na velice mírný plamen a přikryjeme pokličkou. Placka tak bude rychleji hotová, zespodu se nepřipálí a zůstane vláčná.  
Až se začnou tvořit větší póry a vrchní strana začne být suchá, tak placku otočíme a jen chvilku opečeme i z druhé strany, teď už bez pokličky.

Servírujeme na talíř, kde můžeme celé dílo pomazat libovolnou marmeládou, nutellou či čokoládou.

Tento recept je hodně variabilní a nápadům se vůbec meze nekladou. V případě "hardcore" objemu je možné do placky přimíchat i rozmixovaný banán ( či jiné vhodné ovoce ), strouhaný kokos, mleté oříšky...je ale potřeba počítat, že se tím o dost zvýší celková nálož kalorií.

Podle složení se dá usoudit, že tento recept asi není stavěný úplně do diety. Můžeme jej ale upravit tak, že dietní bude.

K tomu nám poslouží stévie a proteinový prášek. Stévii přidáme do těsta a protein rozmícháme 
s menším množstvím vody, aby dostal podobu hustšího krému ( doporučuji přidávat vodu do prášku v malé misce, smíchat a postupně tak doladit požadovanou hustotu ). Krémem pak celou placku polijeme, podobně jako palačinky. Množství vloček bude samozřejmě menší, podle potřeby. Úplně bez nich ale snídaně připomíná spíš omeletu na sladko. 





Celkové množství ingrediencí si samozřejmě upravte podle svého cíle: 


- kdo se bojí o ledviny a nekonzumuje tolik bílkovin: klidně zrušte odměrku proteinu a přidejte jen víc koření pro chuť. Chutná to skvěle i tak

- naopak, kdo "jede bomby" a večer masíruje stehna po injekcích nandrolonu, ten si celou snídani může ještě přilepšit tvarohem vmíchaným do těsta ( zde bude možná potřeba vše trochu doředit mlékem )

- kdo nerad vyhazuje žloutky: místo 2 vajec a 2 bílků tam dejte 3 celé vejce. Lehce se změní poměr tuků a bílkovin. Já dávám max dva žloutky, jelikož mám i tak dost vysoký příjem tuků ze živočišných zdrojů ( které mají všeobecně víc nasycených m.k. ), tak jej ubírám zde a přidávám během dne z ořechů a olejů.

- vychlazená a zabalená poslouží i jako blesková svačina během dne




Doufám, že se vám recept líbí a pokud máte nějaké postřehy, vlastní vychytávky a nebo dotazy, tak pište! Na vše rád odpovím :-)





PS: Malý tip! Nebojte se a nešetřete s kořením. Se správným poměrem si totiž uděláte Vánoce každé ráno :-)











6 komentářů:

  1. Super, takové snídaně miluju. Nemám ráda, když jím pořád to samé, takže taky experimentuju :-) Jinak jaký používáš protein když s ním vaříš? Já jsem někde četla, že prý k vaření se má používat nějaký spešl, že ten normální ztratí tím teplem účinky :-/ Tak nevím kde je pravda Cooking with Šůša

    OdpovědětVymazat
  2. Na to vaření používám jakýkoliv koncentrát nebo izolát syrovátky. Šel by i každý jiný, krom hydrolyzátu, který je strašně hořký, že by se to nedalo jíst.
    Protein teplem účinky neztratí, jen se bílkoviny denaturují. Pokud tam byly přidány nějaké živé kultury, probiotika ( tak jak to dělá třeba Reflex u Instant Whey Native ), ty vysokou teplotu nepřežijí. Takže jo, některé vlastnosti ta tepelná úprava mění, ale výživovou hodnotu mají bílkoviny pořád stejnou :)

    Obecně se doporučuje nepoužívat pro tepelnou úpravu výrobky s acesulfamem K a asparatamem.



    OdpovědětVymazat
  3. Cokoli perníkového mám moc ráda, nejvíc asi poctivý perník no :DD Já si často dělám perníkové kaše, no..občas tedy:-) Ale tohle vypadá moc dobře, osobně bych si nedala tolik vajíček, ale to je na vkusu každého, jinak musela chutnat skvěle!;)
    Lucka
    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Chutná to fakt dobře. I když pro někoho, kdo má rád hodně sladké to může být sladké málo. Pak se to dá dosladit ještě nějakým Zero sirupem nebo tak. Případně, pokud nejsem úplně v přísném režimu, tak klidně lžičku ( 8g ) nutelly na celou placku dám :) Ráno to vždycky krásně provoní celý byt

      Vymazat
    2. Já také nejsem zvyklá sladit nějak závratně, takže by mi to vyhovovalo;) Já ráda když, tak používám med, zdravý a výborný a sladivý tolik, že ho stačí dát i méně ;) Ale jako nutella..no kdo by jí odolal :D ^^

      Vymazat
    3. Jo, medík je super :D Ta poleva záleží dle přísnosti v jídle no. Pokud je někdo v redukci, může tam být rád za ty vločky ( i tak jich bude míň ) a dosladit maximálně zero sirupem. Kdo to nemá tak přísné, tak klidně med, nutella...pokud tam toho nepohřbí litr :D

      Vymazat